Scroll Top
Ηλίου, 2ος όροφος Ν. Ηράκλειο 14122

INTERCEPT

INTERCEPT

Διεθνές Κέντρο Ορθοπρωκτικών & Πυελικών Παθήσεων

                           

Η Ιδρυτική Διακήρυξη

Η αιμορροϊδοπάθεια, νόσος πανάρχαια, αναφερόμενη ακόμη και στη Βίβλο, ταλαιπωρεί μέχρι και σήμερα τους ανθρώπους. Στη διεθνή βιβλιογραφία υπολογίζεται ότι ο μισός πληθυσμός της γης που κατοικεί σε αστικά κέντρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της συγκεκριμένης ασθένειας, σε κάποια φάση της ζωής του.

Όμως, οι κοινωνικές αντιλήψεις και οι συνήθειες των ανθρώπων έχουν μετατρέψει την αιμορροϊδοπάθεια σε ταμπού, με αποτέλεσμα η νόσος να ταλαιπωρεί καθημερινά τους συνανθρώπους μας και οι περισσότεροι από αυτούς να υποφέρουν σιωπηλά για πάρα πολλά χρόνια.

Οι υγειονομικές και κοινωνικές συνέπειες είναι τεράστιες, ενώ στα πλαίσια μελέτης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, υπολογίστηκε ότι οι οικονομικές συνέπειες είναι εξίσου σημαντικές, αφού κάθε χρόνο μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάνονται 542 εκατομμύρια ώρες εργασίας, δηλαδή περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η θεραπεία, όμως, είναι τόσο απλή και οι σύγχρονες μέθοδοι τόσο ανώδυνες, που έπρεπε ο κόσμος να μάθει πόσο εύκολα μπορεί να σταματήσει να υποφέρει και πάνω απ’ όλα να σταματήσει να ντρέπεται. Έτσι, ξεκίνησε στις 23-25 Φεβρουαρίου του 2007, μια Παγκόσμια Εκστρατεία για την αιμορροϊδοπάθεια, όπου ειδικοί επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο συναντήθηκαν για τον ίδιο κοινό σκοπό και προσέγγισαν το θέμα από όλες τις πλευρές. Προέκυψαν συμπεράσματα τα οποία ταξίδεψαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στους Ιατρικούς Συλλόγους και σε όλα τα Υπουργεία Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα στο χρόνο που πέρασε, μετά από μελέτες, τα πορίσματα της πρώτης συνάντησης ωρίμασαν και πήραν σάρκα και οστά. Στις 25 Φεβρουαρίου 2008, ημέρα που έχει προταθεί προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να γίνει η Παγκόσμια Ημέρα της Αιμορροϊδοπάθειας, αναγγέλλεται η ίδρυση ενός Διεθνούς Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Ορθοπρωκτικών και Πυελικών Παθήσεων, με έδρα την Αθήνα.

Στόχοι του κέντρου είναι:

– H επιστημονική έρευνα, η οποία θα οδηγήσει σε συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια της πάθησης και της θεραπείας της.

– H εκπαίδευση και διδασκαλία ακαδημαϊκού επιπέδου, η οποία θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο για την ασφαλή μετάγγιση της εξειδικευμένης γνώσης από τους ιδρυτές των μεθόδων προς τους εκπαιδευόμενους χειρουργούς.

– Η εκστρατεία αφύπνισης του Παγκόσμιου Κοινού και ευαισθητοποίησης της Διεθνούς Κοινότητας σε συνεργασία με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπουργεία Υγείας, Ιατρικούς Συλλόγους και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όπου έχει ήδη αποσταλεί το σχετικό υλικό.

Σε τι διαφέρει το Διεθνές Πρωκτολογικό Κέντρο:

– Η έρευνα θα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των διεθνώς κορυφαίων επιστημόνων του είδους που για πρώτη φορά παγκοσμίως θα συνδυάσουν διαφορετικές μεθόδους προς έναν κοινό στόχο.

– Το εύρος του δείγματος που θα χρησιμοποιηθεί στα διεθνή ερευνητικά πρωτόκολλα του Κέντρου θα ξεπερνά τα 1.000 περιστατικά ανά έτος, αριθμός ανήκουστα υψηλός για τον κλάδο των αντίστοιχων ιατρικών ερευνών.

– Η εκπαίδευση αποτελεί ιδανική λύση, με δεδομένο ότι θα πραγματοποιείται από τους ίδιους επιστήμονες που έχουν ιδρύσει τις επεμβατικές μεθόδους θεραπείας.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι στον ελλαδικό χώρο, αλλά και διεθνώς με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις όπως το St. Mark’s Hospital (Ηνωμένο Βασίλειο), δεν υπάρχουν κέντρα αφοσιωμένα στην κλινική έρευνα, διδασκαλία και θεραπεία των πρωκτικών παθήσεων.

Όταν μετά από κάποια χρόνια η διάκριση ανάμεσα στις θανατηφόρες και μη νόσους πάψει να υπάρχει ως μέτρο σύγκρισης, δηλαδή όταν η ανθρωπότητα κατανοήσει ότι η Υγεία είναι ένα μονοσήμαντο αγαθό με μία συνεχή διάρκεια, όπου στην πορεία μας από τη γέννηση μέχρι το θάνατο πορευόμαστε με γνώμονα την ποιότητά της, τότε πιστεύουμε ότι η πάθηση αυτή θα κριθεί ψύχραιμα και θα πάρει τη θέση της ανάμεσα στις πραγματικές απειλές για την ανθρωπότητα.

Iδρυτές του Διεθνούς Πρωκτολογικού Κέντρου:

– Δρ Γιώργος Γρηγοριάδης (Ελλάδα) χειρουργός, διευθυντής χειρουργικού τμήματος του Θεραπευτηρίου Σωτήρ-Κλινικής Γρηγοριάδη

– Dr Antonio Longo (Ιταλία) χειρουργός, ιδρυτής ομώνυμης μεθόδου Longo, St Elizabeth Hospital of Vienna, Clinica Zucchi Monza of Milano και Clinica Madonna della Fiducia of Rome

– Dr Matthias Scheyer (Αυστρία) χειρουργός, ιδρυτής μεθόδου HAL-RAR διευθυντής χειρουργικού τμήματος και επιστημονικός διευθυντής Bludenz Hospital

– Dr Bhanu R Shah (Ινδία) χειρουργός, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Βραχείας Νοσηλείας Βομβάης

– Dr Peter Lord (Μεγάλη Βρετανία) χειρουργός, ιδρυτής ομώνυμης μεθόδου Peter Lord

– Dr Florence Hut (Βέλγιο) χειρουργός, Hopital Erasme of Brussels

– Dr Roman Herman (Πολωνία) χειρουργός, διευθυντής χειρουργικού τμήματος Jagiellonian University of Krakow

– Δρ Γεώργιος Αλεξίου (Ελλάδα) χειρουργός

– Δρ Μιχαήλ Νικολαΐδης (Ελλάδα) χειρουργός

– Δρ Αλκιβιάδης Παππάς (Ελλάδα) χειρουργός, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

– Δρ Γρηγόρης Κυριάκου (Ελλάδα) χειρουργός

– Δρ Γεώργιος Παπαλαυρέντιος (Ελλάδα) ειδικός παθολόγος, διευθυντής παθολογικού τμήματος Θεραπευτηρίου Σωτήρ-Κλινικής Γρηγοριάδη

– Dr Rajesh Dave (Ινδία) αναισθησιολόγος, υπεύθυνος αναισθησιολογικού τμήματος Χειρουργικής Κλινικής Βραχείας Νοσηλείας Βομβάης

– Δρ Αγγελική Σιαφάκα (Ελλάδα) αναισθησιολόγος-εντατικολόγος, υπεύθυνη αναισθησιολογικού τμήματος Θεραπευτηρίου Σωτήρ-Κλινικής Γρηγοριάδη

– Δρ Δημήτριος Κουτσομανής (Γαλλία), γαστρεντερολόγος, διευθυντής Polyclinique Deauville 14800

– Δρ Αναστάσιος Ρούσσος (Ελλάδα) γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος, διδάκτωρ πανεπιστημίου Ιατρικής Σχολής Θεσσαλίας

– Dr Rozanne Lord (Μεγάλη Βρετανία) χειρουργός, The Royal Free Hospital of London

– Dr Laila Dave (Ινδία) μαιευτήρας-γυναικολόγος, Βομβάη

– Δρ Σαράντης Γκάγκος (Ελλάδα) κλινικός κυτταρογενετιστής, ερευνητής Γ’ Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών

– Δρ Αλίκη Γρηγοριάδου (Ελλάδα) ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, διευθύντρια Μονάδας Εφήβων του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Ελλάδος

– Δρ Νικόλαος Μόσχος (Ελλάδα) κλινικός ψυχολόγος

– Δρ Κατερίνα Μπαλάσκα (Ελλάδα) κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

– Δρ Shpresa Gjoni (Ελλάδα) ιατρός

– Φώτης Παπαγεωργίου (Ελλάδα) Δικηγόρος

– Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου (Ελλάδα) Δικηγόρος