Scroll Top
Ηλίου, 2ος όροφος Ν. Ηράκλειο 14122

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα


Μέχρι πριν από λίγα χρόνια για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ήταν αφιερωμένος λίγος χώρος στην Πρωκτολογία, αλλά η αυξημένη χρήση του πρωκτού για τη σεξουαλική ευχαρίστηση έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης αυτών των ασθενειών.39% των νεαρών ισχυρίζεται ότι είχε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, παρόλο που γνώριζε τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται. Να μην ξεχνάμε ότι το προφυλακτικό είναι «ο πιο αποτελεσματικός φραγμός».

Ασθένειες όπως η σύφιλη και η γονόρροια είχαν σχεδόν εξαλειφθεί, ενώ τώρα υπάρχει μια μεγάλη αύξηση.

Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να ντρέπονται μπροστά στους ειδικούς και εμείς πάντα πρέπει να διατηρούμε μια στάση με απόλυτο σεβασμό, αποφεύγοντας κρίσεις.

Σε γενικές γραμμές, μπορούν να ομαδοποιηθούν σε:

  • Λοιμώξεις ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
  • Λοιμώξεις που προκαλούν έλκη ορθοπρωκτικής και λεμφαδενοπάθεια (πρησμένους αδένες).
  • Πρωκτίτιδα (φλεγμονή του βλεννογόνου του ορθού).

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τους ασθενής με AIDS:

  • Ειδικότερα εκδηλώσεις της λοίμωξης από τον HIV.
  • Πρωκτική καρκίνων.
  • Η μόλυνση με ανθρώπινο ιό θηλώματος (HPV).
  • Η συχνότητα εμφάνισης της λοίμωξης από HPV έχει αυξηθεί και προς το παρόν είναι η πιο διαδεδομένη.

Αν λάβουμε υπόψη ότι οι έφηβοι και οι ενήλικες ηλικίας κάτω των 25 επηρεάζονται περισσότερο από 50%, είναι κατανοητό αυτό που λέει ο Δρ Mauhart στις ΗΠΑ, ότι πάνω από το 50% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών μεταξύ 15 και 49 ετών είχε μολυνθεί με έναν ή περισσότερους τύπους HPV των γεννητικών οργάνων σε κάποια στιγμή της ζωής του. Σε ομοφυλοφίλους η συχνότητα εμφάνισης είναι υψηλότερη και σε ασθενείς με AIDS είναι πιο επιθετική και υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πρωκτού.

Υπάρχουν πάνω από 70 υπότυποι του ιού HPV με τους υποτύπους 16 και 18 να είναι πιο επικίνδυνοι για καρκινογένεση.

Πάντα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία των κονδυλωμάτων στο εσωτερικό του πρωκτικού καναλιού, επειδή σε πολλές περιπτώσεις είναι υπεύθυνες για τη διαιώνιση της νόσου. Πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί για τη διάγνωση του επιδερμικού καρκίνου του πρωκτικού καναλιού, γι’ αυτό σας συνιστούμε τη συστηματική βιοψία.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που προκαλούν έλκη και πρησμένους αδένες

1) Έρπης των γεννητικών οργάνων. Είναι η πιο κοινή αλλοίωση με έλκος. Παρουσιάζεται ως ένα μοναχικό έλκος και μερικές φορές αρκετά επώδυνο βουβωνικό μπλοκ και στις δύο πλευρές.

2) Σύφιλη. Μπορεί να έχουμε εκδηλώσεις τόσο από την πρωτοβάθμια όσο και από τη δευτεροβάθμια σύφιλη. Κατά την πρώτη το σπυράκι (έλκος) είναι ανώδυνο.

Η σύφιλη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο κατά τη διάρκεια κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής επαφής, δηλαδή μέσω της άμεσης επαφής και όχι μέσω της επαφής με τουαλέτες, ρουχισμό ή προσωπικά αντικείμενα.

Έλκη μπορεί να εμφανίζονται στον πρωκτό, στο ορθό ή στα εξωτερικά γεννητικά όργανα.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με μια εξέταση αίματος, καθώς ο ασθενής αρχίζει να δημιουργεί αντισώματα έναντι της σύφιλης.

Πρωκτίτιδα με παραγωγή βλέννης

Στην ομάδα αυτήν ανήκουν οι λοιμώξεις από χλαμύδια και γονόκοκκο (βλεννόρροια).

Σε πολλές περιπτώσεις, συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Μερικές φορές είναι ασυμπτωματική (χωρίς κλινικά ευρήματα) και απλώς εκδηλώνεται με έκκριση βλέννης ή βλεννοπυώδεις εκκρίσεις.

Η γονόρροια είναι μία από τις πιο κοινές βακτηριακές ασθένειες, συνήθως μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή, κολπική, πρωκτική ή στοματική.

Είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και όλες οι χώρες απαιτούν την επικοινωνία με τις υγειονομικές αρχές. Αυτό έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις μεγάλες αστικές περιοχές με χαμηλό πολιτιστικό επίπεδο και χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση, στις ηλικίες μεταξύ 15 και 29 ετών, στο σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Η περίοδος επώασης είναι 2 έως 5 ημέρες μετά την επαφή. Τα πρώτα συμπτώματα είναι ένα λευκωπό υγρό από την ουρήθρα, επώδυνη ούρηση και κάψιμο στην ουρήθρα.

Η ορθοπρωκτική γονόρροια είναι πιο συχνή σε ομοφυλόφιλους. Οι περισσότεροι ασθενείς με γονόρροια ορθοπρωκτική δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, αλλά έχουν πιο συχνά πρωκτίτιδα (πρωκτική φλεγμονή).

Για τη διάγνωση θα πρέπει να κάνουμε σιγμοειδοσκόπηση ενώ λαμβάνονται βιοψίες από τον βλεννογόνο του ορθού. Παθολογική εξέταση μπορεί να προσδιορίσει βακτηρίδια, μύκητες ή ιούς.

Πρωκτικής νόσος στον ασθενή με AIDS

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και μολύνσεις από HIV αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης των ΣΜΝ με ελκώδεις βλάβες (απλό έρπητα, μαλακό έλκος, σύφιλη κ.λπ.).

Επιπλέον, οι κοινές ασθένειες ορθοπρωκτικής περιοχής μπορεί να έχουν μια ιδιαίτερη παρουσία από τον ιό HIV (+) και με τη σειρά τους να είναι εκδηλώσεις του AIDS σε πρωκτικό επίπεδο.

Ειδικά πρωκτικές αλλοιώσεις μπορεί να συμβούν πριν διαγνωσθεί το AIDS, γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχει ληφθεί πρωτοβάθμια φροντίδα λόγω αυτού του ενδεχομένου.

Ορθοπρωκτικές ασθένειες συχνές σε ασθενείς με AIDS

Περιπρωκτικό απόστημα: απόστημα είναι μια οξεία λοίμωξη που ξεκινά στο ορθό και αναπτύσσεται στην περιπρωκτική περιοχή. Σε ασθενείς με HIV (+) αυτά τα αποστήματα δεν είναι συχνότερα από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, αλλά συνήθως είναι πιο επιθετικά.

Υπάρχει πιθανότητα μιας σοβαρής λοίμωξης των γύρω μαλακών ιστών από τις χαμηλές άμυνες των ασθενών με AIDS. Η παροχέτευση (άνοιγμα) και η αντιβιοτική θεραπεία πρέπει να είναι άμεσες.

Περιπρωκτικά συρίγγια: Είναι η χρόνια διαδικασία λοίμωξης της περιπρωκτικής περιοχής. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω του ότι οι ομοφυλόφιλοι μπορεί να μην έχουν απώλεια του ελέγχου του σφιγκτήρα, η οποία είναι μειωμένη σε ασθενείς με HIV (+).

Θα πρέπει πάντα να γίνεται βιοψία σε αυτά τα συρίγγια, γιατί μπορεί να εμφανιστεί κυτταρομεγαλοϊός, φυματίωση, chalamydias.

Πρωκτική ραγάδα: Χρόνια πρωκτική σχισμή είναι σπάνια σε HIV (+) λόγω υποτονίας, που οφείλεται στην πρωκτική επαφή

Αιμορροΐδες: Ο ασθενής με AIDS μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση (hemorrhoidectomy). Το σημαντικό πράγμα είναι να γίνει επιλογή τον ασθενών, με απόρριψη εκείνων που έχουν την πιθανότητα μόλυνσης και καθυστερημένης επούλωσης.

Σύμφωνα με την εμπειρία μας, έχουμε παρέμβει σε αρκετούς ασθενείς με HIV (+) με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ειδικές εκδηλώσεις του πρωκτού από λοίμωξη HIV (+)

Βλάβες με έλκη του πρωκτικού καναλιού είναι η πιο συχνή παρουσίαση των ασθενών με HIV (+). Οι αιτίες αυτών των ελκών μπορεί να είναι πολλές

Τραυματικά έλκη (πρωκτική επαφή ή με τη χρήση ξένων σωμάτων για την απόκτηση ευχαρίστησης).

Απλός έρπης.

Μυκοβακτηριδιακά έλκη, όπως η φυματίωση.

Μυκητιασικά έλκη.

Έλκη άγνωστης προέλευσης.

Ασθενείς με μη ειδικά συμπτώματα, όπως πρωκτική υγρασία, πόνο, αιματηρή έκκριση, πρόπτωση βλεννογόνου, πυώδεις εκκρίσεις. Μερικές φορές ο πρωκτολόγος θα πρέπει να έχει συνεργασία με άλλους ειδικούς (δερματολόγους, βακτηριολόγους, παθολόγους κ.λπ.).

Νεοπλάσματα

Επιδερμοειδούς καρκίνου: Θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου τη σύνδεση: AIDS + HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων) + επιδερμοειδής καρκίνος.

Υπάρχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης του πλακώδους καρκίνου σε ασθενείς με HIV (+) σε σύγκριση με τον ιό HIV (-).

Σάρκωμα Kaposi: Ένας αγγειακός καρκίνος, με τέσσερις παραλλαγές, μια εκ των οποίων συνδέεται με το AIDS. Η εμφάνιση στον πρωκτό και τον ορθό είναι εξαιρετική μεγάλη.

Η συχνότητα εμφάνισης στους ομοφυλοφίλους με HIV (+) είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η εισαγωγή της αντιρετροϊκής θεραπείας έχει μειώσει τη συχνότητά του.

Συμπέρασμα

Το καθήκον του ασθενούς με την παραμικρή υποψία για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι να πάει στον ειδικό πρωκτολόγο, για να επιτευχθεί η σωστή διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή (σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποτυχία της θεραπείας δεν οφείλεται στη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε, αλλά στη λάθος διάγνωση), ώστε να αποφευχθεί η καθυστέρηση στην θεραπεία.